KOSTEUSVAURION JÄLKIÄ, HOMETTA RAKENTEISSA TAI EPÄILYTTÄVÄÄ HAJUA?

HOMEMITTAUS – HOMETUTKIMUS – SISÄILMAMITTAUS – SISÄILMATUTKIMUS – MIKROBITUTKIMUS

Untitled Document
 

SISÄILMATUTKIMUS

Sisäilmatutkimusta pyydetään usein silloin, kun on aistittu poikkeavaa tai selvästi mikrobiperäistä hajua tai on saatu mikrobialtistukselle tyypillistä oireilua: toistuvia poskiontelon tulehduksia, keuhkoputken tulehduksia, pitkittynyttä yskää, flunssatyyppistä oireilua, äänen menetystä yms. Apua lähdetään usein hakemaan Googlesta hakusanoilla sisäilmatutkimus tai sisäilmamittaus. Näillä hakusanoilla löytyy hyvin erilaista mittauspalvelua erilaisilla menetelmillä ja osaamisella. Asiaan perehtymättömän avuntarvitsijan on vaikea arvioida, mitä sisäilmatutkimuksia tarvitaan vai pitäisikö peräti ensin ottaa homekoirat osoittamaan, missä ne vauriot ovat.

SISÄILMATUTKIMUS

Sisäilmatutkimuksella ymmärretään hyvin monenlaisia sisäilmamittauksia: sisäilman mikrobit, haihtuvat orgaaniset yhdisteet eli VOC:t, ammoniakki, formaliini, ilman hiilidioksidi, ilman lämpötila ja suhteellinen kosteus ja ties mitä muuta ihmeellistä.

On tietysti totta, että homeongelmakohteessa altistuminen mikrobikasvustojen (mikrobit = homeet, hiivat ja bakteerit) aineenvaihduntatuotteille tapahtuu pääsääntöisesti sisäilman kautta ja siten on ymmärrettävää hakea apua sisäilmatutkimuksesta tai sisäilmamittauksesta.

Nyt on vain niin, että selvässä homealtistukseen viittaavassa oireilussa ei millään mittarilla tai koneella enää kannata mitata sisäilmaa ja koittaa saada sama tulos, jonka oireileva ihminen on jo antanut: sisäilma on sairastuttaa. Todellisuudessa selvässä ongelmatilanteessa tarvitaan vain tutkimus, jolla paikallistetaan vaurioitunut rakenne. Tämä taas tapahtuu ottamalla näytteet riskirakenteista. Hyvällä tekniikalla toimittaessa näytteet saadaan rakenteista niitä avaamatta tai rikkomatta. Novorite Oy:n tutkimuksessa näytteet otetaan rakenteiden rakojen tai hyvin pienien porareikien kautta (max. 12 mm). Tällä tavalla toimimalla ei ole rikottu mitään eikä pöläytetty sisälle mineraalikuituja tai haitallisia mikrobeja.

On myös huomattava, ettei mitään homekoiria tarvita ongelmarakenteen löytämiseen. Koirien merkkauksista on huomattava osa virheellisiä ja sen takia koirien käynnistä voi koitua huomattavia turhia kustannuksia turhien korjausten takia. Osaava "hometutkija" ei tarvitse mitään koirien merkkauksia.

SISÄILMAMITTAUS

Sisäilmamittaus tarkoittaa samaa kuin sisäilmatutkimus. Sisäilmamittauksessa voidaan "mitata" sisäilman mikrobeja, VOC:eja, ammoniakkia, formaliinia, hiilidioksidia, lämpötilaa ja suhteellista kosteutta.

Näillä mittauksilla ei kuitenkaan voida osoittaa tilojen homeettomuutta eikä toisaalta myöskään terveyshaitan olemassaoloa. Sisäilman VOC:t, kuten esimerkiksi 2-etyyliheksanoli, ammoniakki, formaliini, hiilioksidi, yms. eivät aiheuta mikrobialtistukselle tyypillistä oireilua.

SISÄILMAMITTAUS

Kun mietitään sisäilmamittauksen tilaamista, on ensin syytä miettiä mihin kysymyksiin sisäilmamittaus antaa vastauksen tai on antamatta. Home-epäilytilanteissa ei sisäilmamittaus tai sisäilmatutkimus ole oikea tapa lähteä liikkeelle ongelman ratkaisemiseksi. Home-epäilytilanteessa tarpeettomia ovet myös pelkät kosteusmittaukset ja homekoirien "tutkimukset".

Kaikki tärkeät tulokset saadaan materiaalinäytteistä. Materiaalinäytteillä löydetään vaurioituneet ja terveet rakenteet. Näin tiedetään, mitä pitää korjata ja mihin ei tarvitse koskea.

SISÄILMATUTKIMUS
SISÄILMAMITTAUS
Bakteerikasvustoa mikroskoopissa
Kuva a.
Sphaeropsidales -homesienen kasvustoa mikroskoopissa
Kuva b.

Kuva a. Bakteerikasvustoa mikroskoopissa
Kuva b. Sphaeropsidales -homesienen kasvustoa  mikroskoopissa

Takaisin palveluihinSisäilmatutkimuksetSivut päivitetty: 29.11.2021